Planera minnesstund

Direkt efter begravningsceremonin brukar man samla gästerna till en minnesstund. Den har en viktig funktion eftersom en begravning tar på krafterna och väcker många tankar. Minnesstunden skall utgöra ett andrum så att alla kan få bearbeta sina intryck tillsammans med andra som befinner sig i samma sinnesstämning.

Om man väljer att inte ha en samling efter begravningen, så kan det vara svårt ibland att ta ny kontakt med vänner och bekanta och lika svårt kan det vara för vännerna som är osäkra och inte vet vad dem skall säga. Då är det bra att man redan haft en stund av samvaro så att man kan fortsätta att umgås som man brukade göra.

Var kan man ha minnesstunden?

Minnesstunden kan hållas på en restaurang, församlingshem, hemma i bostaden eller i annan lämplig lokal. Vi kan erbjuda att ha minnesstunden här hos oss på begravningsbyrån i Villa Solbacka.

Vi kan erbjuda samlingar för max 30 personer

Minnesbord

Ett minnesbord kan vara ett fint inslag på minnesstunden. Där kan du placera ett foto på den avlidne, kanske ett fotoalbum, ett ljus och en blomma. Här samlar man sedan kondoleanskort och eventuella minnesblad från gåvofonder. Du kan också ha en gästbok eller ett enkelt blad där gästerna kan skriva sina namn och hälsningar.

Vad är brukligt att bjuda på?

Vad som är brukligt att bjuda på vid minnesstunden beror på var man bor i vårt avlånga land. Här i Kungsbacka har buffé blivit det vanligaste med kaffe och tårta eller chokladkaka till efterrätt. Med buffé blir minnesstunden lättsam när man kan resa sig och hämta mat på ett naturligt sätt och får på så sätt möjlighet att även prata med andra gäster eller titta närmare på minnesbordet med alla minnesgåvor, fotografier eller för att skriva några rader i gästboken. Smörgåstårta med kaffe och tårta till efterrätt är också vanligt förekommande. I vissa fall kan även middag förekomma då man vill bjuda på något extra. Middag förekommer allt som oftast då släkt och vänner har lång resväg.

Tal vid minnesstunden

Om man vill hålla tal vid minnesstunden så bör man ha pratat med de närmast anhöriga först. I vissa fall vill anhöriga inte att det skall hållas några tal alls och det kan bero på olika anledningar. Om det går bra och man väljer att hålla tal så skall man göra det innan alla har börjat att äta eller när alla har blivit serverade efterrätten.