Att tänka på

Klädsel

Vid en traditionell begravning gäller mörk kostym. Annars anges det vilken klädsel det skall vara i dödsannonsen. Klädseln måste inte vara svart men den får gärna vara diskret. Vit slips bärs oftast av männen i den närmsta familjen. Övriga manliga begravningsgäster brukar ha svart, grå, mörkblå eller en slips i en diskret färg. Man skall inte lägga allt för stor vikt på klädseln eftersom det viktigaste är att ni kommer på begravningen.

Blommor

Blomsterbutiker har ofta utkörning av kransar och buketter som en service och levererar dessa i god tid innan begravningen börjar. Var vänlig ange kyrka/kapell, vilken tid begravningen börjar och namnet på den avlidne. Skall ni själva ha blommorna med er skall de lämnas senast en timma innan begravningen börjar. Lämnas blommorna senare vill vi gärna att ni ringer till oss och meddelar detta innan begravningen.

Handbukett

Förr i tiden var det endast kvinnor som hade en handbukett men idag kan både män och kvinnor ha detta. De som väljer att inte ha en handbukett brukar bocka eller niga vid avskedet.

Gåvor

Lika välkommet som blommor är en gåva till någon fond. Ofta har familjen valt en fond som den avlidne kände extra starkt för och då kan man istället för en blomma skänka en summa till ett välgörande ändamål. För att sätta in en gåva kan man använda fondens hemsida eller så kan man ringa till de fonder som har gåvotelefon. Givetvis går det lika bra att komma in till oss på begravningsbyrån så hjälper vi er med detta.

Flaggning vid dödsfall

Flaggning med flaggan på halv stång sker på dödsdagen eller dagen efter och på begravningsdagen. Flaggan ska först hissas i topp och omedelbart därefter halas ner till 2/3 av stångens höjd (på fasadstänger mitt på stången). Innan flaggan halas ska den först hissas i topp.

När begravningen är över på begravningsdagen hissas flaggan åter i topp.